Inici > Àrees de treball > Fiscalitat > Rebuig a la pràctica desaparició de l’impost de successions

Rebuig a la pràctica desaparició de l’impost de successions

2 de juny de 2011

LA PLATAFORMA PER UNA FISCALITAT JUSTA, AMBIENTAL I SOLIDÀRIA REBUTJA LA NOVA REBAIXA FISCAL ALS MÉS RICS EN L’IMPOST DE SUCCESSIONS

Les entitats i organitzacions socials que formen part de la Plataforma per una Fiscalitat justa, ambiental i solidària defensem una fiscalitat més proporcional i justa, on pagui més qui més té. PER AIXÒ, DENUNCIEM LA PRÀCTICA SUPRESSIÓ DE L’IMPOST DE SUCCESSIONS PER PART DE L’ACTUAL GOVERN.

o Aquest és un impost que actualment només paguen les persones que reben unes herències molt elevades (un 6%), que corresponen a les grans fortunes.

o PER EXEMPLE, que herències superiors al milió d’euros (en el cas dels cònjuges) o de 750.000 euros per cada un dels fills deixin de tributar, és injust en termes socials i un autèntic despropòsit en l’actual situació de crisi.

La supressió d’aquest Impost no és irrisori com alguns han afirmat. AMB LES SUCCESSIVES RETALLADES, LA FETA EN LA LEGISLATURA ANTERIOR I LA QUE ES PROPOSA EN L’ACTUAL, ES PODEN DEIXAR D’INGRESSAR ANUALMENT UNS 800 MILIONS D’EUROS.

o És inadmissible que el Govern vulgui ara eliminar pràcticament aquest impost quan a la vegada diu que no hi ha recursos i que s’han de retallar la sanitat i l’educació públiques.

o Per exemple, les retallades previstes en sanitat i educació seran de 1.000 milions d’euros.

o Les retallades previstes en cooperació seran del 55%. Només amb el 5% del que el Govern deixarà d’ingressar pel nou impost de successions es podria mantenir el pressupost de Cooperació.

o Així doncs, creiem que per beneficiar a una minoria privilegiada (6% de les herències) s’està perjudicant al conjunt de la ciutadania de Catalunya.

o Amb aquesta mesura, el Govern perd tota l’autoritat moral per demanar els esforços que ens reclama a la ciutadania.

TOT AIXÒ TÉ LLOC EN UN ESCENARI SOCIAL EN EL QUE LA POBRESA, LA DESIGUALTAT SOCIAL I DIFERENTS FORMES D’EXCLUSIÓ SOCIAL S’ESTAN INCREMENTANT DE MANERA EXPONENCIAL. Aquesta alarmant situació que afecta cada cop a més persones (un 20%) exigeix, ara més que mai, no només mantenir sinó augmentar uns pressupostos que mai van ser suficients per atendre les necessitats socials a casa nostra o els compromisos de cooperació internacional.

o En aquest sentit, creiem que l’impost de successions pot tenir una funció redistributiva de la riquesa i està previst per garantir la igualtat d’oportunitats. És un impost just i important per a poder reforçar la cohesió social i posar en valor el mèrit i l’esforç personal i no la riquesa familiar.

o En contraposició a aquesta situació, estem veient com els principals responsables de la crisi, les grans fortunes i les grans multinacionals continuen augmentant els seus beneficis a la vegada que anunciant nous acomiadaments massius. És escandalós que el 82% de les empreses de l’Ibex 35 estiguin en paradisos fiscals.

AVUI SER RIC SURT MOLT BARAT. LA PRESSIÓ FISCAL ESPANYOLA (30,4%) ÉS DE LES MÉS BAIXES D’EUROPA, SITUANT-SE MÉS DE 8 PUNTS PER SOTA DE LA MITJA EUROPEA (38,7%).

o Creiem que un altre model fiscal podria contribuir enormement a millorar la cohesió social.

• Un model fiscal més progressiu en el qual les rendes més altes i les grans fortunes paguin més impostos; • En el qual les rendes del capital s’equiparin com a mínim a les del treball. • És urgent incrementar la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida, que duplica la mitjana europea i que fa que una quarta part de la nostra economia no tributi. • S’han de promoure mesures legals i administratives per combatre l’evasió fiscal i el blanqueig de capitals en paradisos fiscals. • Cal crear un nou impost a les transaccions financeres.

o Moltes d’aquestes mesures no són ingènues o inviables, només requereixen de voluntat política.

PER TOT AIXÒ, CONSIDEREM QUE HI HA PROU MOTIUS PERQUÈ LA CIUTADANIA MANIFESTI EL SEU MALESTAR I LA SEVA INDIGNACIÓ I AMB AQUESTA ACTITUD DEMOSTRAR QUE LA SOCIETAT NO ESTÀ ADORMIDA I QUE NO ES RESIGNA.

o Des de la Plataforma per una fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària, cridem a la ciutadania a mobilitzar-se en contra de la rebaixa fiscal als més rics, a reivindicar un model fiscal més just, a oposar-se a les retallades socials i a defensar, en definitiva, un model de societat on la igualtat, la solidaritat i la sostenibilitat ecològica siguin les principals banderes.

Barcelona, 1 de juny de 2011

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0