Salvem el Gaià

Arran del procés participatiu desenvolupat per l’ACA en compliment de la DMA, un conjunt d’entitats, entre les quals Ecologistes en Acció de Catalunya per primer cop, van acordar presentar la nova etapa de Salvem el Gaià.

Setmanes abans, el 15 de juliol, va tenir lloc el Big Jump a molts rius d’Europa. Un d’ells va ser el Gaià on, una vegada més, es van mobilitzar una desena entitats pel nostre riu. No és una acció nova ni esporàdica. Només cal repassar la història dels darrers anys del Gaià:

L’any 1996 la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya va aprovar el cabal ecològic. El maig 1998 l’Ajuntament de La Riera de Gaià va aprovar una moció a favor del cabal ecològic. El novembre ho va fer Altafulla. El febrer de 2000 van ser Vilabella i Torredembarra. I l’agost d’aquell any, el del Montmell. Després vindrien noves adhesions municipals. L’any 2000, de nou, el Parlament de Catalunya va aprovar que es desenvolupessin les accions necessàries per a establir el cabal ecològic per al riu Gaià. El juliol de 2001 l’ACA va aprovar el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment de les Conques Internes de Catalunya. L’any 2003, el Síndic de Greuges va suggerir que l’autoritat hidràulica establís el més aviat possible el cabal mínim.

L’estat actual del riu incompleix la Llei d’Aigües 29/85, de 2 d’agost, i la seva versió reformada, la 46/1999, que ja inclou el concepte de cabal ecològic. També incompleix la Llei del Parlament 6/1999 d’ordenació, gestió i tributació de l’aigua. De la mateixa manera, el Gaià incompleix la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2000 pel que fa al ús sostenible de l’aigua.

Aquest mes d’abril, commemorem els 10 anys de Salvem el Gaià, amb una Taula rodona el dia 18, a les 19h a la sala de plens de l’Ajuntament de Torredembarra i amb un acte lúdic el mes de maig, al qual hi esteu tothom convidat.

Per a més informació:

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0