Inici > Àrees de treball > Energia > Ecologistes en Acció denuncia la irresponsabilitat de les administracions (...)

Ecologistes en Acció denuncia la irresponsabilitat de les administracions per no actuar per la millora de qualitat de l’aire

17 de febrer de 2011

L’organització ha pres contacte amb la Fiscalia de Medi Ambient per veure quines accions legals es poden realitzar per obligar a les administracions a complir amb la llei

Les dades de contaminació atmosfèrica a la Regió Metropolitana de Barcelona no deixen lloc a dubtes: hi ha un incompliment generalitzat de la normativa europea de qualitat de l’aire i la seva transposició a nivell d’Estat espanyol. Les dades de contaminació en quan a diòxid de nitrogen i partícules de diàmetre inferior a 10 micres superen amb escreix els llindars recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí xifra en 16.000 les morts anuals prematures a causa de malalties respiratòries accentuades per la contaminació atmosfèrica. Això són 5 vegades els morts a tot l’Estat per accidents de trànsit. Tan greus són les xifres, que la Comissió Europea va obrir el 2009 un procediment d’infracció contra l’Estat per l’incompliment de la legislació europea, que està a punt d’arribar al Tribunal de Justícia Europeu i pot derivar en una sanció milionària. I això malgrat que la normativa europea està lluny dels estàndards considerats segurs per l’OMS, amb l’objectiu de maquillar la realitat i que zones amb considerable contaminació estiguin considerades oficialment com a segures. Malgrat això, la regió metropolitana de Barcelona és una de les d’Europa amb una pitjor qualitat de l’aire.

Les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica XVPCA de la Generalitat de Catalunya ens indiquen permanents superacions dels valors límits de NO2 establerts per la normativa vigent en els municipis de: Badalona, Barcelona, L’Hospitalet, St. Adrià del Besòs, Sta Coloma de Gramenet , Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sabadell, Sant Andreu de la Barca i Terrassa. Així mateix a altres estacions de: Barcelona, El Prat, St. Vicenç dels Horts, Barberà del Vallès i Montcada i Reixac se superen els límits de Partícules en suspensió de 10 mg/m3. Tal i com es pot demostrar en els successius informes de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya fets públics a la web del corresponent Departament. Segons els mateixos, la població afectada per aquesta atmosfera contaminada a Catalunya seria del 64%, del 54% per partícules-PM10- i del 21% per NO2.

Amb aquestes preocupants xifres a la mà, Ecologistes en Acció s’ha adreçat a la Fiscalia de Medi Ambient per determinar si hi ha indicis de delicte ambiental per part de l’administració de la Generalitat per l’incompliment de la normativa de la que se’n deriven greus danys al medi ambient i a la salut humana.

També ha pres contacte amb altres organitzacions veïnals, socials, ecologistes i entitats científiques per endagar accions conjuntes en les properes setmanes. No es tracta únicament de complir amb la legislació vigent sinó sobretot de preservar i prevenir la salut pública i molt especialmente la del sector més vulnerable com són els infants i la gent gran. La contaminació mata. Diferents experts d’entitats sanitàries com: Sociedad Española de Epidemiología, Sociedad Española de Salud Pública, Sociedad Española de Pneumología y Cirugia torácica, Societat de Salut Pública de Catalunya, Centre d’Investigació epidemológica ambiental, així com molts experts del Consell Superior de Investigacions Científiques i de diferents universitats, i molt especialmente metges i epidemiòlecs constaten cada vegada més la relació entre la mala qualitat de l’aire i les malalties respiratòries i cardiovasculars i ens alerten de l’augment de morts directament relacionats amb la contaminació atmosfèrica.

Ecologistes en Acció qualifica d’insuficients les mesures adoptades pel Govern fins ara, atesos els resultats, i considera una “greu irresponsabilitat” la retirada del límit de 80 km/h als accessos a Barcelona, decidida pel Conseller d’Interior Felip Puig, atés que aquesta mesura havia demostrat que reduia en 11% aquesta contaminació directament relacionada amb el trànsit motoritzat.

Per a Ecologistes en Acció, l’única forma de reduir la contaminació a límits segurs passa per una reducció dràstica dels vehicles que circulen per la Regió, limitant els accessos a la gran ciutat, afavorir un model urbà que redueixi la necessitat de desplaçaments obligats, impulsant el transport públic, millorant el servei ferroviari de Rodalies i Mitja Distància, eliminant nous accessos rodats a la Regió Metropolitana i donant prioritat als mitjans de transport no motoritzats a les ciutats.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0