Inici > Àrees de treball > Energia > Govern, CCOO, UGT i CEOE arriben a un mal pacte social i energètic sense (...)

Govern, CCOO, UGT i CEOE arriben a un mal pacte social i energètic sense comptar amb les organitzacions ecologistes

2 de febrer de 2011 Govern, CCOO, UGT i CEOE arriben a un mal pacte social i energètic sense comptar amb les organitzacions ecologistes

Govern, CCOO, UGT i CEOE inclouen en el seu acord, com perillosa moneda de canvi, els temes energètics sense considerar l’opinió de les organitzacions ecologistes. Ecologistes en Acció qualifica de dolents els acords que avui es presenten.

Avui signen un acord que abasta a diversos camps el Govern, CCOO, UGT i la CEOE. Entre les línies destaca tot el concernent a la reforma de les pensions. Aquest acord ha estat qualificat com un important i injustificat retrocés dels drets socials per Ecologistes en Acció, com ja va fer públic l’organització.

Però aquest no és l’únic contingut de la negociació. Un altre punt que apareix és el dels assumptes energètics. Per a Ecologistes en Acció és sorprenent i preocupant que, en una negociació sobre pensions i reforma laboral, sobre retallada de drets, s’introdueixin els assumptes energètics. Aquests temes són d’una gran complexitat i importància i no poden ser moneda de canvi.

En les últimes setmanes han saltat als mitjans de comunicació els intents d’allargar la vida de les centrals nuclears o consensuar l’emplaçament de l’ATC. Segons el parer de l’organització ecologista és un gran error que es pot consensuar una retallada en les prestacions de jubilació, a canvi d’hipotecar més el nostre futur permetent la generació de residus radioactius per més temps. Tots dos són temes molt greus que s’han de tractar de forma separada.

En tot cas, aquest no és l’únic problema de la inclusió dels temes energètics en la negociació, també ho és l’absència de les organitzacions i les visions ecologistes. Els temes energètics estan íntimament lligats als límits del planeta en què vivim. Un exemple palmari és el pic del petroli, que probablement estem travessant ja, el que implicarà que el preu d’aquesta matèria primera clau es dispari. Un altre és el canvi climàtic, produït fonamentalment per la crema de combustibles fòssils i el malbaratament energètic imperant en el nostre sistema econòmic.

A més, Ecologistes en Acció recorda que el moviment ecologista té propostes de generació energètica madures, tècnicament solvents i que aborden els terribles problemes socials i ambientals a què ens enfrontem. Tal és el cas de la proposta de generació elèctrica presentada la setmana passada per Ecologistes en Acció.

El moviment ecologista no és l’únic que ha d’opinar en una cosa tan important com la nostra forma de generació energètica, però és indubtable que és un actor clau que té la mirada sobre el principal problema a què s’enfronta actualment la humanitat: estar arribant als límits dels recursos i embornals (escombriaires) del planeta. Un problema que té uns impactes socioeconomómicos brutals.

Per últim i més important, l’acord a què arriben Govern, CCOO, UGT i CEOE és dolent, ja que pren com a marc de referència la proposta de mix per al 2020 de la Subcomissió del Congrés. Aquesta proposta no només és molt poc ambiciosa pel que fa als objectius de renovables, segueix abusant dels combustibles fòssils i les nuclears, sinó que, a més, preveu una absència d’objectius de reducció del consum energètic.

Ecologistes en Acció ha demostrat que és possible reduir el consum elèctric (26%), d’energia primària (42,2%) i final (34,5%), respecte a 2009, amb una bona qualitat de vida ciutadana. Amb aquesta reducció les emissions globals aconseguirien una disminució del 45% respecte al 1990, i les del sector elèctric un 73% respecte a 2009. L’aposta per les renovables faria que subministressin el 72% de l’electricitat el 2020. Davant d’això, els objectius que es marca el pacte, d’un 20% d’energia final renovable el 2020, són conservadors i insuficients.

Tot això en un context de retallada de suport a l’energia solar i una continuació de la subvenció al carbó.

Aquest acord a més pateix d’iniciatives clares per reduir la mobilitat motoritzada i l’aposta decidida per una mobilitat sostenible.

Finalment, el text dóna el suport a les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni, que no només no suposen una lluita real contra el canvi climàtic, sinó que a més són un important desviament de fons que són fonamentals per a la imprescindible reconversió de la nostra economia cap formats baixos en carboni, com indiquen diversos informes.

Per a més informació: Luis González Reyes, 626682685

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0