Inici > Àrees de treball > Residus > Com reduir els residus

Com reduir els residus

1. A l’hora d’escollir entre productes semblants, tria aquell que tingui menys envàs i embalatge. Evita el consum dels productes excessivament empaquetats. Tingues en compte que aquests envasos també els pagues, de vegades el preu de l’embolcall supera al del producte.

2. Per regla general els embolcalls de cartró o paper i els envasos de vidre són els menys nocius. No ho oblidis en haver d’optar entre productes.

3. Quan vagis a la compra no oblidis dur el teu carro de la compra o la bossa de lona o malla. En última instància, reutilitza les bosses que ja t’han donat. Rebutja les bosses que no necessites, encara que insisteixin en regalar.

4. Insisteix al dependent que no et emboliquin els objectes que has comprat, tret que sigui imprescindible.

5. Els productes en grandària familiar, siguin del que sigui, generen menys residu per unitat de producte. Tingues-ho en compte.

6. Abans de comprar alguna cosa, atén bé a l’etiquetatge, on s’adverteix d’alguns riscos i precaucions que cal prendre però no de tots els perills!.

7. Cal, especialment en relació amb el paper i el cartró, que posem en pràctica la regla de les tres erres: Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Evitem el consum innecessari de paper i cartró, reutilitzem per a altres usos els papers i cartrons que tinguem i, només quan ja no ens serveixi per absolutament res, serà quan hàgim portar-los a un contenidor per a reciclar.

8. Rebutja la publicitat que t’ofereixen pel carrer o envaeix la teva bústia. Apunta’t a l’anomenada "Llista Robinson", perquè les seves empreses associades no t’envien publicitat per correu, escrivint a l’Associació de Màrqueting Directe. 9. Els papers d’impossible o difícil reciclatge (plastificats, encerats, de fax, etc.) Només hauríem emprar quan no hi hagi una altra possibilitat menys impactant.

10. La dita "el barat surt car" serveix en moltes ocasions. Des sabates fins aparells per a la llar tria aquells que hagin de tenir més llarga durada i que puguin ser reparats en cas d’avaria o trencament ... i porta’ls a arreglar quan sigui necessari!

11. Els medicaments caducats o que ja no vagis a necessitar, lliura-la a la farmàcia.

COM REDUIR RESIDUS EN L’ALIMENTACIÓ

12. Sempre que puguis compra els aliments produïts el més a prop possible a la teva localitat. Estalviaràs embalatges i transport.

13. Quan et sigui possible, compra a granel. Així evites embalatges innecessaris i decideixes la quantitat del producte que millor s’adequa a les teves necessitats.

14. Rebutja de pla els aliments presentats en safates de suro blanc.

15. En molts llocs l’aigua de l’aixeta és de bona qualitat, no consumeixis sense necessitat aigua embotellada.

16. En les begudes i líquids opta per envasos grans i, quan sigui possible de vidre, si és retornable, millor.

17. Evita tant com sigui possible els "brics" i envasos de plàstic.

18. No compris res que vingui embotellat en PVC.

19. No consumeixis "pots" de begudes, compra ampolles de vidre reutilitzables. 20. Rebutja els aliments que vénen en "bossetes individuals" dins d’un paquet més gran.

21. Declara la guerra als "aliments de disseny": no són nutricionalment bons i en general vénen sobrempaquetados.

22. Compra aliments frescos, a més d’evitar embolcalls i envasos, la teva salut, el teu paladar i la teva butxaca ho agrairan.

23. En ocasions els envasos (plàstics, pots, tetrabrics ...) indiquen que són "reciclables", això només significa que podrien ser reciclats, no que ho hagin de ser.

24. No utilitzis sense solta ni volta el paper d’alumini i "plàstic d’embolicar". Quan puguis reutilitzar.

25. Evita tant com sigui possible el menjar "llista per escalfar al microones".

COM REDUIR RESIDUS EN LA NETEJA

26. Empra detergents sense fosfats ni tensoactius.

27. Els detergents "recargables" disminueixen impactes per l’embalatge.

28. La neteja i la "blancor" no milloren per usar més detergent del mínim necessari.

29. Per a la neteja de moltes superfícies i teixits els sabons naturals o neutres donen òptims resultats.

30. Els suavitzants són molt impactants, redueixen la vida de la roba i poden afectar la pell. No els facis servir o Fes-la servir només de tant en tant.

31. El vinagre serveix com detergent, fregasòls, fixador del color de les peces de llana i desengreixant. 32. El bicarbonat sòdic i el bòrax són detergents universals i serveixen per blanquejar la bugada.

33. Evita comprar ambientadors. El millor és ventilar les habitacions i, si de cas, posar plantes aromàtiques, "popurris" o vaporitzadors d’olis essencials.

COM REDUIR RESIDUS EN L’NETEJA I ELS COSMÈTICS

34. Rebutja els sobrempaquetados. L’embalatge sol representar més de la meitat del preu i són una gran font de residus de tota mena.

35. Tria les presentacions en barra (desodorant, crema d’afaitar ...) i els polvoritzadors manuals.

36. Les compreses i tampons mai han d’acabar al vàter, ni molt menys tirats al camp oa la platja!.

37. Per als cabells utilitza xampús suaus basats en herbes o sabons neutres.

38. No utilitzis anticaspa a partir de sulfur de seleni.

39. Per la cura de la pell empra sabons naturals o neutres, en general són més sans. Però no compris sabó líquid, sinó en pastilla.

40. Per a la neteja de les dents usa gel basat en plantes medicinals o, encara millor, perborat dental.

COM REDUIR RESIDUS EN EL BRICOLATGE

41. Informa’t i calcula bé la quantitat que necessites, evitaràs malbaratar i generar residus innecessaris. Els flascons i pots de pintures, vernissos i altres productes de bricolatge són de difícil i problemàtica conservació una vegada oberts. 42. Les pintures a l’aigua són molt menys tòxiques i contaminants. Actualment estan disponibles per a gairebé tot tipus d’aplicacions.

43. Els aerosols malgasten molt producte.

44. Sempre que puguis aplica els productes amb brotxa, pinzell o similars.

45. Si et és imprescindible fa servir pistoles mecàniques o polvoritzadors, però mai aerosols.

46. Els residus d’aquests productes, inclosos els de la neteja de brotxes i pinzells, els del poliment de superfícies tractades, etc, duu-los a "punts nets".

COM REDUIR RESIDUS EN LES PILES

47. Si pots evitar-no usis aparells a piles. Els rellotges millor que siguin automàtics i les calculadores solars.

48. Els aparells mixtos (piles i xarxa) enchúfalos sempre que puguis. Tingues en compte que l’energia de les piles costa fins a 450 vegades més que la que subministra la xarxa.

49. Utilitza piles recarregables. Costen més però a mitjà termini són molt més rendibles.

50. Evita les piles-botó i, si has de comprar-les, tria les de liti, les de zinc-aire o les d’òxid de plata, que no tenen o tenen molt poc mercuri.

51. Per desfer-te de les piles, diposita-sempre en contenidors i en punts de recollida.

COM REDUIR RESIDUS DE INSECTICIDES I HERBICIDES

52. Tampoc per aquestes comeses empris mai aerosols, en tot cas polvoritzadors.

53. Per a les plagues de les teves plantes de llar hi ha molts remeis casolans específics tant més eficaços que els insecticides genèrics. Recorre a la saviesa popular.

54. Mitja llimona al qual s’han inserit claus d’olor o uns testos d’alfàbrega a les finestres són eficaces espanta-insectes.

55. Els repel.lents d’insectes per untar-se el cos poden provocar problemes cutanis i altres danys a la salut. És millor donar-se fregues de vinagre rebaixat o, si prefereixes, d’oli essencial de llimona i lavanda barrejat amb oli de cuina.

COM REDUIR RESIDUS EN LA ROBA

56. Recorda que els teixits naturals (llana, cotó, lli ...) són molt més fàcils de reciclar i menys contaminants, tant en la producció com en la seva conversió en residu, que els sintètics.

57. Compra roba de segona mà.

58. No llencis roba o calçat en bon estat simplement perquè "ja no està de moda".

59. La roba que ja no et val pot venir-li bé a altra gent. Regala o lliura a entitats benèfiques.

60. Reutilitza la teva roba inservible per a altres usos, com draps de cuina o altres mil coses que es poden fer amb els retalls.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0