Inici > Grups > Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i Garraf > Fora antenes del casc urbà (Sant Pere de Ribes)

Fora antenes del casc urbà (Sant Pere de Ribes)

El Grup Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat recolzem a la Plataforma “Antenes fora del casc urbà”, de Sant Pere de Ribes, en la seva lluita per exigir que les antenes base de telefonia mòbil s’instal•lin fora de nuclis poblats. El dissabte dia 11 de setembre del 2010, a la Sala Polivalent d’aquest municipi, es van dur a terme jornada reivindicativa sobre aquesta problemàtica. Es va projectar el documental, guanyador de molts premis a nivell internacional, Full Signal. Podeu veure el trailer aquí. La presentació d’aquest documental la va fer el nostre company Toni Oller, de l’àrea d’electropol•lució d’Ecologistes en Acció. Després del documental la Montse Ferrer, del grup ecologista Oikos Ambiental de Mataró, va fer una extensa exposició que va tractar des de les implicacions de les radiacions a la salut fins a com organitzar moviments per exigir la retirada d’antenes ja instal•lades. Una representant de Les Agulles va presentar el grup als assistents, ja que aquesta és la primera acció que duem a terme al municipi.

La contaminació electromagnètica, és a dir, la produïda per les radiacions de les antenes de telefonia mòbil o les connexions wifi d’internet, entre d’altres, cada cop afecta a més persones. És un tema bastant desconegut, encara no hi ha molts estudis cientifics que demostrin com aquestes microones poden afectar a la salut humana, però sí que hi ha molts registres dels efectes que tenen. I no només sobre la salut humana, sinó també sobre la d’altres espècies, tant animals com vegetals.

El problema d’aquestes radiacions és que no estem exposats a elles puntualment, estem rebent aquestes ones les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, és una exposició constant. Precisament perquè el cos humà funciona en el seu conjunt com un camp electromagnètic, qualsevol camp electromagnètic extern pot interferir el seu funcionament i produir efectes biològics devastadors. A diferents municipis s’ha comprovat que, quan s’instal•la una antena, el nombre de persones que acudeixen al metge per malalties que van des de dolors de cap fins a patologies més greus com tumors, s’incrementa significativament. S’ha demostrat, mitjançant comparació d’electroencefalogrames, que una exposició prolongada afecta a l’activitat del nostre cervell. Disminueix la capacitat de concentració, s’incrementa la pèrdua de memòria, produeix mal de caps.... Són especialment sensibles les persones amb un sistema immunitari debilitat o en fase de desenvolupament (persones grans, malalts, nens...). L’extrem d’afectació el trobem als malalts d’una nova patologia, ja reconeguda per l’OMS, l’electrosensibilitat. Aquestes persones no toleren l’exposició a les radiacions, al poc temps de rebre aquestes ones d’alta freqüència comencen a patir els símptomes descrits amb anterioritat, però més acusats. Han d’adaptar les seves vides per tal d’estar protegits tot el temps. Les administracions publiques, des d’ajuntaments fins a ens a nivell europeu, s’han fet ressò d’aquesta problemàtica, i han dictat unes normes per tal de regular la instal•lació d’antenes de telefonia mòbil, tot i que aquesta normativa sovint no es compleix. Està prohibit instal•lar antenes a prop de centres escolars o residències d’avis, per exemple. Molts municipis s’estan mobilitzant per tal d’eliminar les antenes dels nuclis urbans, entre ells Sant Pere de Ribes.

Les més de 50 persones que van assistir van quedar molt satisfetes per la informació rebuda. El missatge final de la jornada és que, si bé les radiacions afecten a la nostra salut, no ens hem d’espantar, hem de mirar d’estar informats, facilitar aquesta informació a les persones que comparteixen el nostre entorn, i exigir a les autoritats competents que actuïn conseqüentment.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0