Inici > Àrees de treball > Aigua > Projectes d’estalvi > L’origen de les campanyes d’estalvi i ús eficient de l’aigua: Catalunya (...)

L’origen de les campanyes d’estalvi i ús eficient de l’aigua: Catalunya Estalvia Aigua

El projecte Catalunya Estalvia Aigua (CEA), neix en resposta a l’oposició d’Ecologistes en Acció de Catalunya al transvasament de l’aigua de l’Ebre, amb la intenció d’aportar alternatives al transvasament de 200 hm3 cap a les conques internes, que principalment anirien destinats a consum domèstic i urbà. Aquest projecte, que es va desenvolupar durant els anys 2002 al 2004 va comptar amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i dels consistoris dels municipis de Barcelona, Torredembarra i Santa Perpètua de Mogoda.

Els objectius del projecte foren els següents:

1r.- Creació d’un equipament bàsic d’estalvi d’aigua format per un sistema de buidat del WC que permetia regular la quantitat d’aigua i airejadors estalviadors per les aixetes i flexor de dutxa que permeten gastar menys aigua en les diverses tasques domèstiques. Aquest equipament va ser distribuït a més de 4000 mitjançant un portat a porta durant ekl qual es realitzava una enquesta d’usos i la instal·lació dels mecanismes

2n.- Realització d’una campanya de sensibilització sobre l’ús racional de l’aigua, dirigida a institucions locals, organitzacions socials i ciutadania en general, amb especial incidència amb les noves generacions, a través d’un treball priotari en els centres escolars. Es va posar un especial èmfasi en cercar la col·laboració del sector comercial implicat en l’ús domèstic de l’aigua (lampistes, comerç d’electrodomèstics, sector de la restauració i gremi d’hotelers)

3r.- Quantificació dels resultats en acabar el projecte , consistent en l’anàlisi de les dades recollides en el curs del projecte i l’anàlisi comparatiu entre el consum d’aigua en habitatges amb i sense l’aplicació de mecanismes d’estalvi, i en l’anàlisi del resultat de les enquestes dutes a terme en la població objecte de la prova pilot a l’inici i al final del mateix.

Es va quantificar un estalvi entre el 5 i el 19% segons la tipologia dels habitatges i una relació clara del consum amb els usos de l’aigua dins l’habitatge. El resultat es va publicar en el llibre editat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS) i repartit pels municipis de Catalunya amb més de 2000 habitants. Es pot descarregar aquest document aquí.

En el desenvolupament del projecte es van editar tres guies:

- Guia de l’aiguahttp://www.ecologistesenaccio.cat/t...
- Guia de mecanismeshttp://www.ecologistesenaccio.cat/t...
- Guia de xerojardineriahttp://www.ecologistesenaccio.cat/t...

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0