Inici > Àrees de treball > Aigua > Campanyes en acció > No a la Privatització de l’Aigua

No a la Privatització de l’Aigua

PARTICIPACIÓ EN LA XARXA EUROPEA PÚBLICA DE L’AIGUA

La sequera de Barcelona del passat any va posar en evidència el gran poder de les multinacionals sobre la planificació hidrològica en el nostre país. Aigües de Barcelona (AGBAR) apareix com principal actor en totes les accions que proposava el govern català. AGBAR havia aconseguit endarrerir la posada en marxa de la desalinitzadora del Prat de Llobregat fins aconseguir la seva gestió i provocar la falta de garantia del sistema, flotar els vaixells que havien de portar l’aigua a Barcelona, de gestionar les accions d’injecció d’aigua depurada en l’aqüífer del Llobregat, aigües del qual eren també gestionades en alta per la mateixa empresa, etc. El major protagonisme d’AGBAR arriba amb el Decret Reial de transvasament de l’Ebre a Barcelona, on gràcies a les seves gestions amb el Ministerio, passant per davant dels projectes de la Generalitat (Isòvol), la seva intenció de construir l’obra i el seu intent d’ampliar el seu mercat amb l’àrea de Tarragona. Per concloure, una vegada derogat el transvasament de l’Ebre, com a compensació, AGBAR es va fer amb la gestió de la futura desalinitzadora de Cunit.

Passada la sequera s’inicien contactes informals entre Enginyers sense Fronteres de Catalunya (ESF), Ecologistes en Acció de Catalunya i la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua (XNCA). Les tres organitzacions decideixen crear el grup de treball Mercantilització de l’Aigua a Catalunya (MAC). A la qual s’incorpora la PDE i un grup de professors i investigadors de la UAB que col•laboren amb el reconegut i expert en economia ambiental Martínez Alier. A destacar que la MAC té com un dels seus objectius principals estendre la seva incidència a la resta de l’Estat per consolidar un fort moviment estatal.

El Fòrum Social Europeu i més concretament en el Fòrum de l’Aigua es forma la Xarxa Europea per una Aigua Pública, la qual es coordinarà amb les Xarxes Sud-Americanes i Africanes ja en funcionament. A proposta d’Ecologistes en Acció s’introdueix el punt número 9 del manifest aprovat, el qual recull els objectius principals de les nostres lluites pel bon estat ecològic de les masses d’aigua i contra els transvasament i embassaments.

La Xarxa Europea Pública de l’Aigua ha participat en l’organització del Fòrum Mundial Alternatiu de l’Aigua que s’hacelebrat el març del 2009 a Istambul.

Ecologistes en Acció de Catalunya impulsa des de l’any 2006 una campanya contra la privatització de l’aigua. Per utilitzar el tríptic podeu despenjar-lo d’aquí.

SPIP | | Mapa del lloc Web | Seguir la vida del lloc RSS 2.0